Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2007.06.14. 15:10 spg

Szerb Antal: Utas és holdvilág

"Mikor döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét „csak úgy" a házasság jármába, ha nem a nászútján? Szerb Antal regénybeli utasa holdvilágos transzban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy kiegészítse, továbbélje azt az ifjúságot, amely viszszavonhatatlanul elveszett. A szökött férj arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lélek időgépén vissza lehet-e szállni a múltba, vajon torzónak maradt élet-epizódokkal kiteljesíthető-e a jelen, és megszabadulhat-e valamikor az ember énje börtönéből vagy hazugnak gondolt „felnőttsége" bilincseitöl? Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg ez elől az élet elöl, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törnie mindabba, amibe nem akar. „És ha az ember él, még mindig tör- ténhet valami" - ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt, először 1937-ben megjelent regény, amely első megjelenése óta hatalmas világsikerre tett szert."


Azt hiszem sosem vettem volna meg ezt a könyvet, ha nincs benne a textil könyvjelző csík. Miután a kezembe vettem, elolvastam a tartalmát félig meg voltam győzve - de a megvétel mellett csak azután döntöttem, hogy felfedeztem benne a könyvjelzőt. Elképzeltem, hogy esténként elalvás előtt egyszerűen a megfelelő helyre berakva másnap mutatja majd nekem, hogy hol is hagytam abba.
Funkcionálisan csak annyival tud többet egy átlagos könyvjelzőnél, hogy nem veszíthető el, de ez elég volt.

A könyv története egy szálon indul, majd a főszereplők eltávolodásával ez szétválik és mindkét szálat nyomon követjük. Érdekes, hogy mindkét szálat egyes szám első személyben éljük meg, sőt többször belebújhatunk másnak a bőrébe is végiggondolva az ő érveit, láthatjuk hogy ki hogyan adja elő a történetet a saját érdekeinek szem előtt tartásával.

A történet vontatottan izgalmas, lassan jönnek meg az információmorzsák, érdekes képpé állnak össze és emiatt lesz érdekes az egész.

A következő gondolat ragadott meg a legjobban: "A szerelemhez távolság kell".

A végén nagyon reméltem, hogy a főszereplő nem teszi meg azt, amiről ábrándozott és nagy megkönnyebbülés volt, hogy végül is happy end-del végződik.

Azt hiszem megpróbálom a Pendragon legendát is... Hasonló kötés és könyvjelzője is van.

 

Kávé érték: (3/5)
nemlátni: (0/5)

8 komment · 2 trackback

Címkék: könyv párizs olaszország szerb antal


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5598635

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: chiropractic care 2018.10.18. 20:05:51

Guminő, gumipasi, szexállat - Gumibaby

Trackback: xpro live casino 2018.09.23. 13:47:50

Búzafű - Az örök fiatalság elérhető forrása - Mindent a csodálatos búzafűléről

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnTalk 2008.02.16. 20:19:32

A textil könyvjelző csíkra én is bukok :-), de ezt a könyvet történetesen online rendeltem, mert már egy ideje el akartam olvasni. A happy endről nekem más a véleményem. Talán a kor szellemében az. Ma már nem tekinthető happy endnek ha az ember megfutamodik, vissza a nyárspolgárságba. Nálam is lesz róla bejegyzés hamarosan.

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.02.16. 20:42:50

Hát én már beletörődtem, hogy a végén kinyiffan - ehhez képest mindenképpen happy-end.

Vacskamati87 2008.03.02. 23:06:37

Hát, ha neked a könyvjelző meg a happyend a fontos... akkor inkább olvass olyat, amiben 3 könyvjelző és 4szeres happyend van. Hidd el, sokat fogsz találni. És ne mondj véleményt olyasmiről, amihez nem értesz.

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.03.04. 19:33:12

Ez egy véleményes blog, leginkább magánvéleményes. Az persze szubjektív.

Lehet egyetérteni és egyet nem érteni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.18. 10:07:02

"Azt hiszem sosem vettem volna meg ezt a könyvet, ha nincs benne a textil könyvjelző csík."

jujj :)

laciml 2009.01.18. 14:35:21

nagyon jó könyv, nem véletlenül készült belőle rádiójáték is, persze mindegyiknek meg van a saját műfaja. Az emberábrázolás, a leirások élményeszerüek és megdöbbentőek. Valahol örültem, hogy a vége úgy alakult ahogy...és ez nem hiszem, sőt biztos vagyok benne, hogy igy kellett lenni, mert Tamás halála Éva szerepével és Mihály készülődő halála Éva szerepével igen mesterkélt is lett volna...és hát a mondanivaló, nem egy dráma....sokkal árnyaltab, a mondanivaló tényleg az utolsó mondat....legalább is szerintem

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2009.11.04. 22:55:56

A misekönyven van vagy hat, színes textilkönyvjelző. :)

Egyébként, az egyik kedvencen az Utas és a Holdvilág, bár én kegyetlen módin kinyírtam volna a főhőst.
süti beállítások módosítása