Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2007.06.26. 15:32 spg

Szerb Antal: A Pendragon legenda

"Szerb Antal szépirodalmi fő műve A Pendragon legenda. Meghatározhatatlan műfajú próza: egyszerre krimi, rejtélyes legenda, történelmi regény, ismeretterjesztö írás és mindezek felszabadult humorral írott paródiája. A főhős, az író önparódiájának is tekinthető Bátky János a British Museum könyvtárában XVII. századi angol misztikusokat kutat, majd meghívják a híres Pendragon család kastélyába, ahol izgalmas, sőt életveszélyes kalandok során találkozik a világ legrokonszenvesebb orgyilkosával, valamint számos kísértettel, megismeri az angol rózsakeresztesek történetét, és egy örökségért folyó bűntényben is megpróbálják felhasználni. Bátky János maga sem tudja kideríteni, hogy bűnügybe vagy erotikus kalandba keveredett-e, netán korszakalkotó kultúrtörténeti felfedezés előtt áll éppen. A magánéletében dogmamentesen vallásos, ugyanakkor minden hitben kételkedő Szerb Antal egész filozófiai bizonytalansága benne van ebben a fölöttébb szórakoztató könyvben, amely e bizonytalan világnézet fölényes kritikája is. A végső kicsengése mégis az, hogy élhetünk bárhol a világon, immár végérvényesen nem értjük, mi a leglényegesebb benne."

Az előző Szerb Antal könyvön felbuzdulva nekifutottam élete szépirodalmi fő művének is.
A leírás alapján egy izgalmas, fordulatokban  gazdag krimit vártam - valami hasonlót, mint az Utas és holdvilágban. A fordulatok és izgalmak talán meg is voltak a könyvben, azonban egy idő után kezdtem arra gyanakodni, hogy ennek a történetnek nincs olyan megoldása, ami ne igényelné a földöntúli, misztikus lények részvételét.

Sajnos ez a megérzésem igaz lett, a történet nem egy Sherlock Holmes szerű minden klappol krimi, hanem egy olyan, ahol a nem illeszkedő részek ki vannak tömve miszticizmussal. Nekem az ilyesmi nem jön be, sokkal inkább szeretek két lábbal a földön járni.

A könyv mindenesetre jól fog mutatni a könyvespolcon közvetlenül a másik Szerb Antal könyv mellett...
Kávé érték: (2/5)
nemlátni: (0/5)

3 komment

Címkék: anglia könyv szerb antal pendragon


A bejegyzés trackback címe:

http://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr78106352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

andrabian 2008.12.12. 16:25:13

Ezzel semmi más baj nincs , csak az, hogy rossz korban olvasod. Mindkét műben a misztikum mellett van egy finom, de egyértelmű erotikus réteg, az utas és holdvilág esetében érzelmekkel, a pendragon esetében tudományoskodással árnyalva. Teljesen érthető, ha ez téged már nem köt le (papíron legalábbis) de a fiad még nem késett le egyikről sem! :)

Arathil 2010.03.17. 17:04:20

14 vagyok és szerintem nem nagy durranás... Gyűrűk ura jobb volt