Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.02.15. 16:24 spg

Szabó Magda: Tündér Lala

Lala tündérkirályfi nemhiába a csodafügefa ajándéka ő mindig mást akar csinálni, mint ami egy tündérhez illik. Nyughatatlan, kíváncsi, szeret hegyet mászni, kopoltyú nélkül úszni, sőt a szabályokat megszegve még Tündér-föld határán is túlmerészkedik. Különös viselkedésével egyre több gondot okoz Írisz királynőnek és a sokat tapasztalt főtündéreknek, s amikor egy napon emberekkel találkozik, akaratlanul is olyan bonyodalmakat indít el, amelyek egész Tündérország békéjét felkavarják.

 

Nagy várakozásokkal tekintettem erre a könyvre, mert gyönyörű és öröm kézben tartani. A rajzok szintén gyönyörűek benne, a lányom mindig előrelapozott és mesélte előre, hogy mi fog történni – mert a rajzokból sokmindent kitalált.

Mindezek ellenére lassan haladtunk vele, a könyv középső egyharmadában annyira érdektelenné vált számára a mese, hogy sokszor azt kérte, ne olvassak belőle. Persze lehet, hogy ez nem a könyv “érdeme”, hanem egyszerűen más jobban érdekelte.

Számomra kicsit furcsa világ ez a Tündérország. Először is a népesedési gondok merültek fel bennem: ugyanis ha mindenki halhatatlan, de gyerekek azért születnek, akkor előbb utóbb túlnépesedik. Persze időnként valószínűleg száműznek valakit a Tűzgagóhoz vagy önként is távozhat, miután megfürdött a Végevan tavában, de mindenesetre előbb-utóbb gondjaik lesznek.

Másodszor miért kell minden nap államtanácsot tartani? Tündérföldön mindenki jóságos és senki sem akar bántani senkit. Kicsit bonyi ez így.

Aztán megjelent még az atomsebességgel szó is, aminek igazán nem láttam értelmét, mert ugye mindenkinek van szárnya, van az a szállítószalagszerű ösvény is és egyébként is hová rohannak? Örökké élnek.

Persze ez egy mese és nem kell a kákán is a csomót keresni. Ez egy mese és szép mese és jó mese, megdobogtatja az ember szívét (bú-tupp).

Amint kiderült, hogy minden ember tündér hirtelen megvilágosodott az is, hogy a farsang sem ugyanaz, mint aminek eddig mi gondoltuk. Valójában minden évben 364-napon keresztül farsang van: ilyenkor az embertündérek embereknek öltöznek, majd egyetlenegy napon, farsangkor felveszik a valódi tündérruhájukat és elmennek az ovikba vagy iskolákba. (Legalábbis a kislány embertündérek ezt teszik.)

A boldog befejezés ellenére a lányom kicsit szomorú volt, amikor Írisznek le kellett mondania a koronáról és nem érezte át a nagy örömöt, ezért egy kicsit megbeszéltük, hogy tényleg hibát követett el, amikor a többieket becsapta, persze mindenki megbocsájtott neki, de azért az illem ezt kívánja. Emellett sokkal boldogabbak is lesznek így, mert több időt tölthetnek együtt.

Még egyszer, nagyon szép és jó mese – csak talán egy kicsit idő előtt olvastuk el.

(A kötet gyönyörű rajzait Szegedi Katalin készítette)

Kávé érték: (4/5)
nemlátni: (0/5)

1 komment

Címkék: könyv mese szabó magda tündérország


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr84340584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Verocska · http://www.szabomagda.mindenkilapja.hu 2008.08.13. 10:57:53

Szia! Én is nagyon szeretem Szabó Magdát, véleményedet oszd meg velünk is, a frissen készült honlapomon! Köszi
süti beállítások módosítása