Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.02.26. 12:52 spg

Karinthy Ferenc: Harminchárom

A történetek lényege egyetlen szóval: a felelősség. Ki a felelős egy 1942-es újvidéki gyilkosságért? Jóváteszi-e a bűnét a gyilkos azzal, hogy megpróbál később megmenteni egy másik asszonyt? Lehet-e kimaradni a háborús mocsokból, vagy csak hemperegni benne? Mi azok a történelmi próbák, amelyeknek atmoszférikus nyomását nehezen vagy nem bírja el a törékeny lélek? S ha mégis bírja, hogyan tovább?
Az öngyilkos színésznő lánya - fiatal újságíró - spontán igazságérzetétől hajtva szegődik a történet nyomába, s ő is egyszerre ébred rá a saját felelősségére. Ez az író végső válasza: mindannyian felelőssek vagyunk.


Azt hiszem a Csikágó című könyv kapcsán említette valaki egy blogban, hogy ez mennyire emlékezteti őt a Harminchárom című könyvre.
Mivel a Csikágó tetszett, ezért a Harminchárom is listára került, csak ki kellett várnia egy antikváriumi rendelést.

A könyv igen jóképű, különösen tetszett benne, hogy kissé fényes papírra nyomták, emiatt nagyon kellemes olvasni, mert a betűk kontrasztosak és a formájuk is szép. (Biztosan valami betűtípus ügy lehet.)

A történet olyan mint egy tál spagetti. Elindulnak együtt a szálak, egyesek leválnak, újak érkeznek, esetleg korábbiak ismét összetalálkoznak. Emellett még a tavaszi virágcsokor hasonlat jut eszembe, mert sokszínű és változatos.

Kellemes olvasmány, érdekes kalandok és történetek. Kedvencem a főmuftik vacsorája, ahol kiderül, hogy milyen könnyű is boldogulni ebben az országban - ha az embernek megvannak a kapcsolatai. Érdekes látni, hogy ők mennyivel egyenlőbbnek látják magukat a többi embernél és úgy érzik, ez így teljesen rendben is van.

Az elbeszélések önállóan is megállják a helyüket, de egymás után olvasva őket felfedezhetőek a kapcsolatok. Azért csak felfedezhetőek, mert néhol gondjaim voltak a megtalálásukkal. Majd másodszori olvasatra biztosan meglesznek.

Közben megtaláltam, hogy ki utalt a könyvre: Könyvtáros Testvér tartja zseniálisnak. Én csak csatlakozni tudok hozzá és keresem a kapcsolódó műveket - mert állítólag nem ez az egyetlen. Irány az Antikvárium.
Back to you soon.

(A kép az Antikvárium.hu -ról származik.)

Kávé érték: (4/5)
nemlátni: (0/5)

Szólj hozzá!

Címkék: budapest könyv magyarország antikvárium karinthy ferenc elbeszélések


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr96355062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása