Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.06.26. 17:19 spg

Cili Wethekam: Varázsszemüveg

"Mikor a tanító Ilse elé tett egy füzetet a padra, váratlan dolog történt. Ilse a szoknyája zsebébe nyúlt, és egy szemüveget vett elő. Ormótlan, ódivatú szemüveg volt, a keretes széles, fekete, a leglehetetlenebb kacskaringókkal. Ilyen szemüveget még senki se látott. De ő nyugodtam megtisztogatta, és tömpe orrocskájára illesztette..." Ezt a furcsa szemüveget még Afrikában a sámán csinálta Ilsének, és éppen ezért nem mindennapi jószág, hanem varázsszemüveg. Ilse életvidám egyénisége, bolondos történeti Afrikáról megbűvölnek mindenkit, akivel kapcsolatba kerül. A vidám, fordulatos kislányregényt Zsoldos Vera illusztrálta művészien.

(Kép és fülszöveg www.antikvarium.hu)

A lehető legjobbkor kezdtünk bele ennek a könyvnek az olvasásába, ugyanis éppen a ténával kapcsolatos gondok merültek fel az iskolában is: csúfolkodás.

Ebben a könyvben egy szemüvegessége miatt agyoncsúfolt kislánynak a történetét ismerjük meg, akit osztálytársai már bőgőmasinává változtattak.

Ekkor érkezik meg az osztályba egy afrikai kislány, akinek szintén megvan a csúfolásra feljogosító tulajdonsága - azaz ő is szemüveges - de az ő hozzáállása teljesen más.

Ez a más hozzáállás juttat el minket oda a könyv végére, hogy a csúfoltak által elért pozítívumok annyira értékessé válnak a csúfolók szemében, hogy emiatt hajlandók lennének feláldozni nem csúfolandó voltukat is.

Persze ahhoz, hogy ezt az olvasó gyerekek is megértsék az osztálytanító leegyszerűsíti az egész történetet egy kisebbek által is megérthető történetté, amiből aztán már ki lehet találni, hogy csúfolkodni nem jó. Mindenkin lehet valami csúfolnivalót találni, de ugye nem vagyunk majmok (a történetben ők voltak a példák), hogy mi is ilyet csináljunk.

Az osztályban talán a könyv nélkül is megoldódott már a probléma, de azért a szerencse folytán ez egy kicsit megerősíti a korábbi beszélgetéseket.

Újra átolvasva a bejegyzést úgy tűnik sikerült annyira titokzatosnak lennem, hogy akár szóvivő is lehetnék, aki beszél és mégsem mond semmit. Szóval egy szemüveges kislányt csúfoltak az osztálytársai, de egy másik szemüveges kislány barátsága és közös játékaik annyira felértékelték a szemüvegességet, hogy már mindenki szemüveges akart lenni...

Kávé érték: (3/5)
nemlátni: (0/5)

5 komment

Címkék: könyv mese antikvárium cili wethekam


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr27540858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirpi 2008.06.27. 12:59:54

Jé, ez alapján a sztori egész olyan, mint Fehér Klára Mi szemüvegesek-je! És ha jól emlékszem az is pöttyös könyv volt, 8 évesen tetszett.

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.06.27. 13:12:14

Tényleg nagyon hasonló, csak itt van egy Afrika szál... De egyébként egyformának tűnik.

Booklover · http://www.booklover.freeblog.hu 2008.07.23. 22:32:29

Szia,
nem is hittem, hogy találkozhatok ezzel a könyvecskével bárki olvasónaplójában =) Épp a minap találtam meg a padláson, anyukámnak szóló ajánlással, és gondoltam körbenézek, hátha valaki írt róla valamit:) Sajnos a gyerekkoromból kimaradtak a "pöttyös és csíkos" könyvek, de azt hiszem épp itt az ideje, hogy 20 felé közeledve nekik essem és pótoljam a múlasztást:) Kedvet kaptam hozzá a bejegyzésed olvastán:) Köszönet =)

Üdvözlettel: Réka

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.07.24. 09:28:48

A másik nem tagjaként én is kevés pöttyös és csíkos könyvet olvastam, de most van még a tarsolyomban néhány.

Ezt a könyvet antikváriumból vettem és valaki a kitűnő tanulmányi eredményéért kapta 1970valahányban.

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.07.30. 12:43:24

Csak a történeti hűség kedvéért nem kiváló tanulmányi eredmény volt, hanem:

Szeretettel Zsuzsának
karácsonyra.
Andrea

1978 dec.
süti beállítások módosítása