Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.09.12. 21:34 spg

Émile Ajar: Előttem az élet

"Ajar könyvében egy gyermek szól koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással az őt körülvevő világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is."

Figyelem, ha valakit zavarnak a "kurva", "buzimaca"... kifejezések, inkább ne olvassa el ezt a könyvet és emiatt ezt a beszámolót sem...

Őszintén szólva fogalmam sem volt róla, hogy mi ez a könyv és egyáltalán miről szól. Még a borítója, vagy a fülszövege sem volt elérhető, mert egy HVG oldalba volt burkolva az egész - azt hiszem "Gázálom" volt kb. a cím helyére írva vastag betűkkel.

A könyvet kinyitva a Fehér Holló Könyvek logója és a kékes háttér már valami ízléseset sejtetett.

A helyszín Párizs, a 60-as de már inkább a 70-es évek. Egy Rosa mama nevő mama kurvagyerekeket pátyolgat. Azaz inkább pesztrál, mert fizetnek neki érte. Ha nem fizetnek az sem baj, ő akkor is szereti a gyerekeket, de ezt kifelé nem mutathatja, mert akkor vége lenne az üzletnek.

Beletelik néhány oldalba, hogy pontosan kiderüljön mit is takar a kurvagyerekek kifejezés, de szerencsére nem azt, amit akár gondolhatnánk is. Ezeknek a gyerekeknek az anyjuk prostituált és véletlenül (vagy néha szándékosan is) gyerekük született. Foglalkozásuk miatt a Gyámhatóság elvenné tőlük a gyereket, ezért Rosa mamára bízzák őket és rendszeres apa anyanázst küldenek neki.

Momó (azaz Mohamed) is így került hozzá, rendszeresen érkeznek is a csekkjei és jól megvannak Rosa mamával. Talán még egy kicsit szorosabb is a kapcsolatuk, mint a többiekkel.

A könyvben Momó szemén keresztül ismerkedünk meg ezzel az egész - meglehetősen furcsa - világgal, amiről én személy szerint el sem hittem volna, hogy létezik. (Pedig ez egy önéletrajzi ihletésű könyv, tehát létezik.)

Furcsa egy gyerek szemén keresztül látni ezt a világot, amelyben mindenféle nemzetek és népek élnek egymás mellett többnyire békében. Az arab gyereket zsidó mama neveli, emiatt járatos a zsidó hitben, ismeri a fontosabb imádságokat. Közben egy arab férfi tanítgatja az iszlám világra is, de sokat hall a francia irodalomról Victor Hugo Nyomorultak című könyve miatt. Azután egy francia család is bekapcsolódik a képbe, akik nagyon barátságosak az arab fiúval. Van itt még egy szenegáli buzimaca, aki korábban bokszolóként kereste kenyerét, de rájött, hogy rossz nembe született és melleket csináltatott magának. Mostanában már vágatni is szeretne valamit.

A történet Rosa mama megöregedéséről és elmúlásáról szól. Ebben a folyamatban egyre kevesebb kiskrapek van körülötte, egyre jobban foglalkoztatja, hogy szeretne egyszerűen meghalni, de ebben a civilizált világ nem akar neki segíteni - azaz nem segíthet neki. Erről a folyamatról szól ez a könyv, hogy hogyan támogatja őt ebben Momó, mindeközben 10 (majd hirtelen 14) évesként milyen nehéz neki elválnia Rosa mamától és hirtelen felnőttként viselkednie.

Ebben a vívódásában segítik őt a másoktól hallott bölcsességek és tanácsok, amelyek között vannak közismertebbek és ritkábban hallottak is:

  • Nem lehet szeretet nélkül élni
  • Félelem az ember legjobb barátja
  • A segg, az a legszentebb a féfinál

Nagyon érdekes, néha idillinek tetsző könyv egy kegyetlen világból. Megéri elolvasni - akár a MEK-ről is letölthető.

Kávé érték: (4/5)
nemlátni: (0/5)

8 komment

Címkék: könyv franciaország párizs életrajz kölcsön 1970es évek émile ajar 1960as évek


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr11659936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.09.21. 16:49:08

Nagyon nagy könyv. Ritka, mikor egy iró hitelesen tud gyerekként narrálni.
Okos, vicces, megható.

spg · http://olvasonaplo.blog.hu 2008.09.21. 18:53:38

Volt még az Allah nem köteles... Ahmadou Kourouma -tól, ami ezt a szemszöget használta. Ott azonban sokkal durvább jelenetek is voltak benne.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.09.24. 07:37:30

Nu, azt nem olvastam. Tegyem meg?

spg · http://olvasonaplo.blog.hu 2008.09.24. 08:59:41

Kicsit régen volt már és ha jól emlékszem ennyire nem volt magával ragadó, de olyan területeken járt, amik már távolságuk és "egzotikusságuk" miatt is érdekesek. Pláne ha gyerekként születsz oda, és minden rossz számodra természetes, majdhogynem az élet rendje.

roliandi 2008.11.27. 14:47:40

Tenyleg nagy konyv. A gyerekek oszintesege mindig is elbuvolt. Ehhez annyiban hasonlo konyv, hogy ugyancsak egy gyerek meseli el az o szemszogebol az eletet, az a Kisdarazs Viviane Villamont konyve. Erdemes elolvasni.

andrabian 2008.12.10. 17:59:05

Ebből is volt egy igen jó film, az idős Simon Signoret-vel a főszerepben (Madame Rosa)

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.12.27. 10:39:05

December 31: Jelentem megjött az első Google találat a "buzimaca" szóra

nintendog 2009.10.07. 23:09:56

Imádom. nagyon jó könyv. :)
süti beállítások módosítása