Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.10.17. 17:48 spg

Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Az Ivan Gyenyiszovics egy napjá-t első ízben 1963-ban jelentette meg az Európa Könyvkiadó. A következő esztendőben írta róla Lukács György: "... A múlt feltárása nélkül nem tárható fel a jelen, Szolzsenyicin műve, az Ivan Gyenyiszovics egy napja jelentős előjátéka annak, hogy az irodalom újból önmagára találjon a szocialista jelenben. (...) Szolzsenyicin tette abban rejlik, hogy egy tetszés szerinti tábor eseménytelen napját irodalmilag a még le nem győzőtt, íróilag még nem ábrzázolt múlt szimbólumává tette. Noha maga a tábor a sztálini korszak legszélsőségesebb kiéleződése, Szolzsenyicin szürkére művészien szürkével festett részletét a sztálini hétköznapok jelképévé emelte. ez éppen a költői kérdésfeltevés miat sikertült neki: Milyen követelményeket támaszott ez a kor az emberekkel szemben? Ki védte meg emberi lényét? Ki mentette meg emberi méltóságát és integritását? Ki - és miként - állt helyt? Ki őrizte meg emberi szubsztanciáját? Hol görbült, hol tört el, hol semmisült meg? Mivel Szolzsenyicen rigorózusan a közvetlen tábori életre szorítkozott, a kérdést egyidejűleg tudta egészen általánosan és egészen konkrétan feltenni. (...) Szolzsenyicin elbeszélése véleményünk szerint mérföldkövet jelent majd a jövő felé vezető úton."

(kép és fülszöveg antikvarium.hu)

Kicsit furcsa egy könyv címében azt az ígéretet kapni, hogy egy napról fog szólni, de elolvasva megérti az ember: ez a nap pontosan ugyanolyan, mint a többi 3650 + 2 szökőnap. Azaz 10 év a kényszermunkatáborban.

A könyv számomra nem a hatalmas szenvedést és fájdalmat adja vissza, hanem a beletörődést. Nem számoljuk a hátralévő napokat, előre csak 1-2 napra gondolkodunk beletörődünk a megváltozhatatlanba.

A rabok élete négy dolog körül forog: munka, étkezés, megszámolás és alvás. Ezeknek az eseményeknek a váltakozása teszi ki a napjaikat, ezeken megyünk mi is végig és ismerjük meg a lakókat, kicsit a múltjukat, de semmit a jövőről alkotott elképzeléseikből.

Azt hiszem ahhoz, hogy tényleg átérezzük egy ilyen tábor életét nekünk is el kellene olvasnunk ezt a könyvet 3650+2 alkalommal egymás után. Mert így csak ízelítőt kapunk az egészből, amiből még ráadásul könnyű egérutunk is van, hiszen bármikor becsukhatjuk a könyvet úgy döntve, hogy másnap folytatjuk...

Kávé érték: (5/5)
nemlátni: (0/5)

3 komment

Címkék: könyv szovjetunió antikvárium 1950es évek


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr40711889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnTalk 2008.12.05. 17:58:38

Nekem mindig beletörik a nyelvem, a Szolzsenyicinbe és a Gyenyiszovicsba is.

spg · http://olvasonaplo.blog.hu 2008.12.06. 17:40:23

Én is sokszor vagyok úgy egy-egy könyvben, hogy megjelenik egy idegen nevű szereplő, akinek ki sem betűzöm a nevét csak a szó képét jegyzem meg. Így tudom hogy kiről van szó, amikor le van írva a neve.
Aztán persze ha le akarom betűzni - pl. itt - akkor sz@rban vagyok...

r ! d 3 r · http://rider.blogozz.com 2010.03.16. 19:48:18

nekem egyszer is bőven elég volt. még sok is. persze van jelentősége a műnek, de nekem semmi újat nem adott. ez szerintem 2010ben kevés.
süti beállítások módosítása