Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2009.03.03. 23:24 spg

Karafiáth Orsolya: A Maffia-klub

karafiathorsolya-amaffiaklub Valaki valahol azt állította, hogy ez egy izgalmasan felépített nyomozós köny. Hát...

Van 12 barátnő, akik közé bekeveredett egy Lajos. A 12 nő szinte mindegyikének volt szerelmi dolga ezzel a Lajossal. Volt, aki csak szerette volna úgy szeretni, de a többség el is jutott vele vízszintesbe.

Gyanítom, hogy mindezek az események a korábbi, Café-X című könyvben történtek, vagy legalábbis ott kezdődtek.

Ebben a könyvben Lajos már csak az emlékek formájában kerül képbe. Emlékei pedig mind a 12 szereplőnek vannak. A társaság igen grafomán lehetett, mert a legtöbb ember írásban rögzített ezeket az emlékeket naplók, könyvek, levelek, emailek novellák formájában. Azonban nem elég, hogy rögzítették, de meg is őrizték őket.

Ez azért fontos, mert felmerült a gyanú, hogy a Lajos már nem él és valaki a 12 tyúkból tette el láb alól. És a sok szerelem miatt mindenkinek lehet rá oka. Az önjelölt detektív minden szereplőnek szentel egy fejezetet, összegzi amit megtudott, felállítja az elméletet, majd minden másképpen alakul, de egyáltalán nem izgalmasan.

A vége nagyon béna. Valami ilyesmi:

-Szerintem ő a gyilkos.

-Nem, én vagyok.

-Ja, akkor jó.

Szerintem túl sok volt a 12 szál, nagyon nehezen kapcsolódtak össze és lett belőle kerek történet. Vagy talán nem is lett. Legalábbis nálam nem. Talán Watsonnál.

Még szerencse, hogy csak antikváriumi árat fizettem érte. Nem kell valakinek?

Fülszöveg:

Lajos eltűnt. Hiába küld úti beszámolókat Prágából, Isztambulból vagy Indiából, a leveleket mintha nem ő írná, a hangja hamisan cseng, a stílus nem rá vall. Valaki szerepet játszik, és a bolondját járatja velük. Valaki lajosabb akar lenni Lajosnál... Ágota - a nagy elődöt, Agatha Christie-t megidézve - próbál a rejtélyes gyilkos (gyilkosok?) nyomára bukkanni. Felkeresi barátnőit, regényrészletek, e-mailek, levelek és naplóbejegyzések sorát olvassa el, amikből kiderül, az egykor ártatlannak hitt barátságok mögött szerelemféltés, árulás, irigység, bosszú (és ami bűnt ismer még a női szív) munkálkodott, és mindez egy férfi miatt... A Maffia-Klub lírai vallomások sora, tizenkét nő monológja, akik egykor főiskolai barátnőkként, sőt elválaszthatatlan "maffiázókként", a Café X félvilági díváiként habzsolták az életet, és akik évek múltán - félresikerült, elszalasztott, beteljesült és romba dőlt szerelmekkel a szívükben - újra összejönnek, hogy megfejtsék annak a férfinak a titkát, akihez mindannyiuknak köze volt; az imádott, gyűlölt, vágyott és halálra ítélt Lajos eltűnésének rejtélyét.

(Ez a bejegyzés ennek a blognak az új hazájában jelent meg először, a www.olvasonaplo.hu -n)

Kávé érték: (2/5)
nemlátni: (0/5)

5 komment

Címkék: könyv magyarország antikvárium 2000es évek 1990es évek


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1978685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sepiaz 2009.03.04. 08:43:55

Én elolvasnám. :)

Pravia 2009.06.24. 16:32:57

Kicsit megvédem az írót, mert manapság kevés az igényes és tanulságos magyar krimi, kell tehát a bátor alkotói próbálkozás. Hasonló kísérlet a hazai palettán Dr.Krakkói Czifra bűnügyek című könyve. Egyre jobb lehet a kínálat, ha a szerzők legalább egymás kreációit elolvassák,aztán mások számára is élvezhetővé teszik.

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2009.06.24. 16:40:29

@Pravia: Nem állítom hogy rossz a könyv, csak azt mondom, hogy nekem nem tetszett. :)

serjsoadfan · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.09.23. 12:09:58

Talán fel kellett volna hívniuk Poirot. Egyébként pedig ez jár az olvasónak egy olyan könyv végére, amiben 12 szálat kell észben tartani, azaz egy kis arcul csapás.
Meglátásom szerint gyakorlatilag mindegy is ki a gyilkos, mivel talán mind a 12-en megtették volna ha nem előzi meg őket valaki. Ha így a nézzük a nyomozás már más szemszögbe kerül.
süti beállítások módosítása