Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2007.07.05. 11:34 spg

Hosseini, Khaled: Papírsárkányok

"Afganisztán, 70-es évek, a béke utolsó évei. Egy gazdag és egy szegény családból származó kisfiú együtt tölti gyerekkorát. Összekötik őket közös élményeik és kedvenc időtöltésük, a sárkányeregetés. Egy szörnyű esemény azonban örökre megváltoztatja a két fiú életét. Amir cserbenhagyja barátját, Haszant. A gondtalan gyerekkor ezzel véget ér. Amir hazájától távol, az Egyesült Államokban kezdi felnőtt életét, ám nem tud szabadulni egykori tette miatti bűntudatától. Visszatér a tálibok uralta háborús Afganisztánba. A megtépázott, vérzivatarok áztatta ország romjain végre jóváteheti azt, amit elrontott, és megszabadulhat a bűntudat és a fájdalom terhétől. A hol izgalmas, hol szívszorító fordulatokban bővelkedő regény tényfeltáró módon ábrázolja az afgán történelem nemzetiségi, vallási és társadalmi hátterét. Egy korábban a világ szeme elől eldugott ország népével és kultúrájával ismerkedhetünk meg, testközelben érezhetjük Afganisztánt, amely az új évezred világpolitikájának sarkpontjává vált. Megjelenése óta a Papírsárkányok folyamatosan az amerikai toplisták élén áll. Lefordították az összes európai nyelvre, de megjelent héberül, kínaiul és arabul is. Az amerikai kritikusok az évtized regényének titulálták."


Ezt a könyvet azért vettem meg, mert azt ígérte, hogy megtudhatok valamit Afganisztán történetéről - ami ugye elég zavaros téma. Szerepel a mindennapi hírekben, olyan szavak hangzanak el róla hogy tálib, síita, szunnita, szojet uralom, terrorizmus és ezeket külön-külön még érti is az ember, azonban hogy pontosan hogyan kapcsolódnak mindezek egymáshoz... Ehhez kell egy mese...

...mert a mesékkel lehet a legjobban tanulni: egy érdekes, lebilincselő történetet szőnek bele olyan környezetbe, ahol a történet elemei kapcsolódnak a környezethez érthetővé téve azt. Ezáltal persze emlékezni is fog az ember a környezetre.

A könyv története tényleg egy mese, a különböző szálak folyamatosan összérnek és újra elválnak, minden elváláskor letehetetlenebbé téve a könyvet. Bűn lenne magáról a történetről bármi konkrétumot is leírni, elég legyen az, hogy kedves történetként indul egy idilli környezetben, amit aztán felborul és ebből a felborult állapotból igyekszik újra felállni a törrténet végéig.

Szóval lebilincselően izgalmas.

A nyelvezet igen érdekes, perzsa és arab szavakkal gazdagon át van szőve - ezekhez a végén egy szótár is van - azonban sokszor ott helyben megmagyarázza azokat a szerző (magyarul is elismételve azokat.)
Kávé érték: (5/5)
nemlátni: (0/5)

2 komment

Címkék: könyv usa pakisztán afganisztán muszlim san francisco kabul khaled hosseini


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr95112109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomic bomberman 2008.02.26. 21:39:00

a filmet tegnap láttam, nagyon jó volt! el fogom olvasni a könyvet..

angolul 2500.- HUF
magyarul kicsit drágábban látom.

nagyon jó blog! ajánlom figyelmedbe Agota Kristof Trilógiáját! olvasd el, írj róla :)

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.02.27. 11:38:44

A filmet én is tervezem, de még nem jutottam el odáig.

A magyar könyvek tényleg drágák (lehet, hogy nem csak a magyarok, de régen vettem már angolt). Erre sajnos pont a Libri törzsvásárlói kártyája döbbentett rá... Megmutatta, hogy az elmúlt egy év alatt közel 100E Ft-ot költöttem könyvre. Ez kissé az antikvárium felé tolta el az érdeklődésemet. Kicsit régebbiek, de komoly árelőnyük van. (3-4 ezer forintért már 4-5 könyvet is kaphatok házhozszállítással.)

A Trilógia érdekesnek tűnik, előjegyeztem az Antikváriumban. Habár ez talán még határ-áron megvan a Libri-ben is. Majd meglátjuk.

Köszönöm, hogy olvasod a blogomat és külön köszönöm a könvajánlást!
süti beállítások módosítása