Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2007.11.13. 11:42 spg

Streatfeild, Dominic: Kokain

Egy kábítószer hiteles története

Fegyverek, erőszak, puccsok, bűnözők, pénzhegyek és persze a kokain csillogása és misztikuma... Bármennyire igyekszik is az ember távol tartani magától, sokak életében - ha nem közvetlenül, akkor közvetve - felbukkan az áldott növényből készült, ezerszer elátkozott fehér por: a kokain. Mindenütt jelen volt és van ma is, az inkáktól a Harmadik Birodalmon át az amerikai kontinensig. Háboruk törtek ki miatta, hadvezérek, tudósok és művészek, gazdagok, átlagemberek és a legszegényebbek függtek tőle, politikusok, pártok és rezsimek bukását okozta. Végtelen gazdagság vagy szörnyűséges nyomor.

A tiltott dolgok utáni érdeklődés és vágy hajtja az embert arra, hogy ilyen könyveket olvasson. Az ilyen emberek vásárlóerejében bízva írnak ilyen könyveket.

A kokainnak tényleg érdekes törénete van, ami nagyon régen kezdődik. Ennek megfelelően a köny is ott kezdőkik. Végigvezet a az inkák történetén, a hódítók problémáin, ahogy próbálják megérteni a kokalevelek rejtélyét, majd abbéli próbálkozásaikat, hogy hazavigyék valahogy és otthon felhasználják.

Kicsit furcsa, hogy több száz év távlatából a szerző mindig konkrétan meg tudta mondani, hogy ki és mikor csinálta a világon az egyes kokával kapcsolatos dolgokat először. Ez a túlzott magabiztosság egyébként később is megmaradt és számomra kissé hiteltelenné tette a történetet.

A történet folytatódik Európában, majd az Egyesült Államokon keresztül visszatérünk Dél-Amerikába.

A könyv dokumentumjellegénél fogva kicsit száraz, sok-sok név van benne a kolumbiai-perui-bolíviai drogbárós résznél (a spanyol nevek egyébként is mindig összemosódnak bennem...). Én azt hiszem, hogy egy kicsit több konkrét drogcsempészes-drogbárós kaland leírását vártam, gondolom ő is tervezett ilyeneket, de ennek az iparágnak egy fontos tulajdonsága az információk megtartása.

Összességében azonban egy jó könyv sok új információval - egy kicsit bő lére eresztve összeesküvéselméletekkel megspékelve.

A legnegatívabb dolog amit le tudok írni az a HVG könyveknek úgy tűnik a sajátossága (nem ez az első, ahol ezt tapasztalom): 5-10 oldalanként egy komoly elgépelés van a könyvben. Ezek engem nagyon tudnak zavarni, mert komolyan kizökkentenek az olvasás lendületéből.
Kávé érték: (2/5)
nemlátni: (0/5)

2 komment

Címkék: könyv usa peru bolívia kolumbia dominic streatfield dokumentarista


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr80227581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skinkiller 2008.02.22. 16:58:00

Nagyon jó könyv, már 2x kiolvastam. Elképesztő mi mindent irányít ez a kis fehér por...

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.02.22. 17:10:55

Egyetértek. Azonban ahogy írtam is, nekem egy kicsit sok volt benne a spekuláció.
süti beállítások módosítása