Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.05.06. 22:29 spg

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

Ennek a könyvnek a címéből mindig arra következtettem, hogy tele van mély gondolatokkal és vég nélküli elmélkedéssel - ezért eddig sosem olvastam. Persze "ne ítéljünk a cím alapjén", de ki nem teszi ?

Hangoskönyvnek indult, de rádiójáték lett belőle.

Fantasztikus akasztófahumorral kísérhetjük végig az írót agydaganatának történetén, kezdve onnan, hogy hallja, amint a vonat kihúz az állomásról. Csak éppen állomás nincs sehol.

Aztán belenyugszik, hogy ez így van rendjén és később már várja a menetrendszerinti - nem létező - vonatot. De ezzel nincs vége. Sőt.

Jön a többi tünet: hányás, szédülés, látás romlás. Az utóbbi már komolyan zavarja munkájában, ezért benéz az orvoshoz.

Persze a szemorvos megnyugtatja, hogy semmi komoly, mert ha az lenne, akkor hányna, szédülne és hallucinálna is. Ő pedig nem szól semmit, csak homokba dugja a fejét. Gond nincs, mert már a pincér is tudja, hogy mikor kell mögélépni is elkapni, az élete látszólag zavartalanul folyik tovább.

Mindeközben a beteg is nagyfokú hozzáértésről tesz tanulságot és orvosi szemszögből nézve "rémbeteg" lesz belőle, amint minden döntést megkérdőjelez, megmagyaráz vagy éppen helyettük meghoz.

Nagyon élvezetes az egész mű. Persze nem tudom mennyire életszerű, hogy agyműtét közben a beteg ébren legyen, de egy jó orvos akár meg is tudna erről győzni...

Kávé érték: (4/5)
nemlátni: (0/5)

2 komment

Címkék: budapest magyarország ausztria bécs karinthy frigyes rádiójáték


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr16457499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hockeyman68 2011.11.10. 22:32:33

Szia, most találtam rá erre a bejegyzésre és csak a végéhez szeretnék hozzászólni: agyműtéteket csak ébrenlét közben hajtanak végre. Az okára már nem emlékszem, de az agyműködést figyelik közben azthiszem. Van amikor még bezséltetik is a beteget. Valószínüleg nem fogok visszatalálni ide de ha gondolod válaszolhatsz :)

szlaszlo2 2012.05.07. 20:44:26

Ha jól tudom Karinthy korába még nem nagyon volt altatás :) Akkoriban több műtétet is ébren végeztek el egy emberen.
süti beállítások módosítása