Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.09.05. 19:05 spg

Kishon Efrájim: A Zanyja Krausz

"Hogyan íródik a humoreszk? ... A humor emberének van egy kis pepita fedelű notesze, amelyben emlékművet állít a legsziporkázóbb ötleteknek, amelyek olykor véletlenül eszébe jutnak neki, vagy hozzátartozóinak, vagy egy másik humoristának néhány évvel ezelőtt. A színvonalas, kacagtató karcolat benyújtási határidejének közeledtével lázasan keresgélni kezdünk tehát az irodalmi témák eme kincsesbányájában, és többnyire még csak egy akkorka ötletet se találunk benne, mint a cinege fánkja...A notesz eredménytelen böngészésének befejeztével rendszerint friss anyag után nézek, abban a biztos tudatban, hogy az agyam mélyéről egyetlen valamirevaló ötletet sem sikerül majd előhalásznom... Már beszéltem erről különböző neves pszichológusokkal is: föltárták előttem, hogy gyermekkoromban anyám egy viccet mesélt nekem, amit minden valószínűség szerint nem értettem meg, és ennek a fiatalkori traumának a hatására erős ellenállást fejlesztettem ki magamban a humor mindenfajta megnyilánulásával szemben..." Hogy Kishon-Kishontnak igaza van-e önnön humora komor megítélésében - ezt döntse el a Nyájas Olvasó, aki a szerző humoreszkjeinek immár harmadik válogatott kötetét kapja kézhez az ugyancsak Izraelbe szakadt hazánkfia, a jeles karikaturista, Zeév Farkas illusztrációival..

Hogyan íródik a humoreszk? A humor embere elővesz valami teljesen hétköznapi dolgot, ami valószínűleg minden olvasóval megesett már. Felvezeti ezt a hétköznapi dolgot egy szép kis történettel, majd megspékeli egy "kis" erős túlzással, esetleg még ad hozzá egy kis további túlzást és a végén magasan fennhagyja a labdát, hogy a kedves olvasó üthesse le vagy leüti ő maga. Magyarul:

Van egy lány kutyánk, aki rá sem pillant a fiú kutyákra. Ugyanez fordítva is igaz. Az év nagy részében. Azonban eljön az a kutyaidőszak, amikor minden kutya megbolondul. (Hétköznapi dolog.) Próbálják elkergetni a fiú kutyákat, de nem megy. Kövekkel dobálják őket és a kutyák visszadobálják a köveket. (Erős túlzás). Leborotválják a lánykutya bundáját, hogy ronda legyen, de ettől csak meztelen lesz és a fiúk már be is törnek a lakásba. (Még további túlzás). Aztán mindennek hirtelen vége szakad, újra kedves kis kutyusok lesznek. (Magasan hagyott labda.) Aztán kiskutyái születnek a lánykutyának. (Hát itt ő üti le a labdát.)

Az a baj ezzel a könyvvel, hogy nem lehet minden humoreszk egyformán jó. Ezért a kevésbé jók alatt unatkozunk - ne adj isten kettőt lapozunk.

A másik baj, hogy bele lehet fásulni ezekbe, még ha jók is.

Szóval ha valaki kedvet kap hozzá, akkor apránként adagolja magának. Mert azért vannak itt jó történetek dán és svéd pornófilmekről, szülő-gyermek gondokról, titkos bulikról, összeesküvésekről...

Kávé érték: (3/5)
nemlátni: (0/5)

Szólj hozzá!

Címkék: könyv izrael kölcsön kishon efrajim


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr54649612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása