Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.01.13. 21:49 spg

Rónaszegi Miklós: Hínáros tenger

"E név: Kolumbusz Kristóf - már évszázadok óta fogalom. E dátum: 1492 - újkori történelmünk fordulópontja. A hajó: A Santa Maria - a felfedezések történtének legbüszkébb vitorlása. A genovai hajós azzal a céllal vágott az ismeretlen nyugai óceánnak, hogy - történelemben először - megkerülje a Földet. és Indiába jusson. Lankadatlan érdeklődésssel figyeljük néhány figuráinak életét, akiket számtalan kalandon átvergődve, megmerülve a gyilkos indulatok, szerelemes szenvedélyek, nagyratörő álmok és rettentő csalódások "hináros tengerébe" végül is a Santa Marián hoz össze sorsuk, s legyűrve félelmüket, leszámolva már-már életükkel is, nekivágnak a hajós mendemondák hínáros tengerének, a szörnyekkel teli ismeretlen óceánnak. A középkori Spanyolország káprázatos forgatagos képét vetíti elénk a szerző, s miközben végigvezet bennünket az egyetemek termein, a pestises falvakon, a bikaviadalok arénáin, a spanyol falvak és kikötők kocsmáin - észre sem vesszük, hogy a hajó emlékezetünkbe vésődött igazán: a Santa Maria a nagy dátum, 1492 és a merész admirális Kolumbusz Kristóf alakja."

A fiam évnyitóján az osztálytanító ebből a könyvből olvasott fel egy részletet bevezetve a 7. osztályt a konkvisztádorok és felfedezők világába. Már akkor elhatároztam, hogy elolvasom, de beletelt egy kis időbe, mire időt is kerítettem rá. Antikvárium.hu -tól rendeltem az Egrid csillagokkal együtt, pontosan és olcsón házhoz is hozták.

A könyv alcíme az, hogy Kolumbusz 3 útja, azonban a történet sokkal inkább szól az első utazás előtti egy évről. A valódi utazás kb. a könyv utolsó 1/4-ében zajlik, a második és harmadik út pedig már egy-egy sorban van elibntézve.

Ennek ellenére a könyv jó, véletlenül pont az előzőleg olvasott könyvemmel azonos időben játszódik a világ egy másik pontján. Az események egy része is összecseng a kettőben: török fenyegetés, zsidók üldözése...

A főszereplők egymás útjait többször keresztezve a Santa Maria-n kötnek ki és ott jön el a végkifejlet, győz a jó és a rossz is elnyeri méltó büntetését.

A könyv vége kicsit összecsapott, felsoroló jelleggel mondja el a - leginkább happy end szerű - eseményeket. Szívesebben olvastam volna többet még az utazás utáni eseményekről vagy a többi utazásról is.

(A képet az antikvarium.hu oldalról másoltam.)

Kávé érték: (3/5)
nemlátni: (0/5)

1 komment

Címkék: könyv történelem spanyolország sevilla antikvárium granada rónaszegi miklós


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr27296150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

graymonkey 2010.05.16. 20:26:28

1492 lesz az.
Ha jól hámozom ki az ismertetőből, akkor ez az a könyv, amit még gyerekkoromban olvastam, de már nem emlékeztem a címére.

Ebben próbálják a nyugatra levő kontinens létét azzal alátámasztani, hogy van egy áramlat, ami Afrikánál indul nyugatra, és a Golf áramlat, amelyik valahol északon jön keletre, mintha visszakanyarodna az afrikai?
süti beállítások módosítása