Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.04.24. 17:09 spg

Marcello Venturi: Virágosdomb

Valahol a Nagyhercegségben volt egy aprócska falu, ahol álmosan, egyhangúan teltek a napok egészen addig, amíg egy csintalan fiúcska pirosra állítva a jelzőlámpát, magának a nagyhercegnek a vonatát fel nem tartóztatta. A felháborodott felség azonnal megbékül, amint megkóstolja Virágosdomb két nevezetességét: a vaníliafagylaltot és a szamócát. A falucska egy csapásra igen fontos hely lesz, s e naptól fogva sorra állnak meg a gyorsvonatok az állomáson. De Virágosdombon még ennél is furcsább dolgok esnek meg, s a kitűnő olasz író kötetéből azokat is megtudhatjuk, nevezetesen: hogyan csinál a titokzatos, vörös szakállú nyaraló Szent Hermész ünnepén tűzijátékot, s hogyan kapja feleségül szőke szerelmét a mindig kormos mozdonyvezető.

 

(kép és fülszöveg: www.antikvarium.hu)

Saját régi könyvespocomon találtam, fogalmam sincs honnan és hogyan került oda, de kedvesnek tűnt.

A Nagyhercegség kis falucskájának lakóiról szól. A leírásban említett kisfiúnak közel sincs annyi szerepe, mint amennyit várnánk.

Három történet van benne: az elsőben felemelkedik a falu, a másodikban a városi klikk megpróbálja terrorista akcióval megfúrni a dombi konkurrenciát, míg végül a harmadikban szerelem is lesz.

A történetek aranyosak, tele olaszos nevekkel, amiket igyekezten hűen kiejteni. A végén persze van egy "Hogyan ejtendő", de már későn vettem észre.

Először történt, hogy a címeket és a nagybetűs szövegeket már a lányom "egyedül" olvasta. Csak kicsit kellett fogni a kezét itt-ott. Ezen felbuzdulva minden nagybetűs szöveget elolvastunk a könyvben (Waldorf iskola első osztályában csak a nyomtatott nagybetűk vannak...): MÓRA FERENC KIADÓ, HAT ÉVEN FELÜLIEKNEK, TARTALOM, BALETTCIPŐBEN TOKIÓIG...

Ez az utóbbi könyvcím annyira megtetszett, hogy keresem is az antikvárumban, de sajnos nincs.

Kávé érték: (3/5)
nemlátni: (0/5)

3 komment

Címkék: könyv mese marcello venturi


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr26440574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kirpi 2008.04.29. 16:23:12

A Balettcipőben Tokióig aranyos lányregény, én szerettem. Mondjuk 6 évesnél azért idősebbeknek. És nekem is a címe tetszett meg annak idején, de Tokióról kb. semmi szó nem esik benne.

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.04.29. 16:26:55

Szerintem a balettcipő őt jobban megragadta :)

Kirpi 2008.04.29. 18:36:00

Ja az más! :) Balettcipő van benne bőven, ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása