Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2008.08.27. 22:04 spg

B. Traven: Aranyásók

Három elszánt, üres zsebű fickó nekivág a Sierra Madre rengetegének - aranyat keresni. Fáradozásukat siker koronázza, hónapok kitartó munkájával csinos vagyonkát kaparnak össze. De vajon eljut-e az arany a biztonságot jelentő városba? A sűrűben rablógyilkosok lapulnak, az utakon rendőrök, katonák kergetik a szerencsevadászokat. A magány és az arany megteszi a magáét: a három cimbora, aki élete árán is mentette volna társait, most egymás életére tör, hogy megszerezze a többiek részét is. Már feltűnik a távolban a város, hallani a vonat zakatolását, mely visszavezet a civilizált életbe, s ekkor váratlan fordulat következik... Traven legnépszerűbb regényeinek egyike, az 1927-ben írott Aranyásók, mely most új kiadásban jelenik meg, izgalmas történetben eleveníti meg a könnyű meggazdagodást remélő emberek életét, szépítetlen és könyörtelen sorsát.

(kép és fülszöveg antikvarium.hu)

Ajándékkönyvként kaptam antikváriumos rendelésem mellé - ezúton is köszönöm.

Talán nem lebilincselően izgalmas, de azért mindenképp érdekes könyv.

Míg egy átlag földi halandó azt gondolná, hogy az aranyat megtalálni a legnehezebb feladat, addig ez a könny elmondja, hogy az ásás közben/végén ettől jóval nagyobb nehézség vár az aranyásóra: meg kell küzdenie a saját és mások - akár addigi társai -  kapzsiságával.

Az első nehézség titokban tartani, hogy éppen mit csinálnak. Mert mindig vannak olyan emberek, akik a törvényen kívül állva egyszerűen megölhetik őket és átvehetik a szerepüket.

A második nehézség eldönteni azt, hogy mikor elég (ha ezt a bánya nem dönti el helyettünk). Mert tényleg, mikor elég?

A harmadik nehézség - és talán a legnehezebb - a kincsekkel megrakodva visszatérni a civilizációba és biztonságba helyezni azt. Útközben meg kell védeni társainktól és idegenektől egyaránt a tulajdonunkat, igyekezve feltűnés nélkül közlekedni.

Ebben a könyvben olvashatunk minderről. Megtudhatjuk, hogy az emberélet igazán keveset ért akkor arrafelé, aranynál jóval kevesebbért is könnyedén kaphatunk golyót.

Összegezve: eltengődhetünk néhány napot az Oso Negro "hotel"-ben, koldulhatunk az utcán, hallgathatunk aranyásóhistóriákat, áshatunk aranyat, bujdoshatunk banditák elől, gyógyíthatunk indiánokat, retteghetünk a társainktól... Aztán keserűen nevethetünk a végén..., de csak keserűen.

Nem utolsósorban az íróról azt sem tudni kiféle-miféle, a nevében lévő "B." betű sincs megfejtve. Azonban több hasonló témájú könyvet is írt, néhányból híres westernfilm is készült (pl. A Sierra-Madre kincse - 1948).

Kávé érték: (3/5)
nemlátni: (0/5)

Szólj hozzá!

Címkék: könyv mexikó antikvárium 1920as évek b.traven


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr10636329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása