Olvasónapló

Könyvek, amiket olvastam és szívesen ajánlok - vagy nem ajánlok - másoknak is. Nem irodalmi elemzés, inkább csak egy emlékeztető magamnak, hogy melyik könyv hogyan került hozzám, mit gondoltam róla...

Most Másoknál

Olvasnivalók

Könyvespolcomról

Ezeket olvashatod

2007.08.17. 15:08 spg

Benedek István: Aranyketrec

"Az Aranyketrec egy elmeosztály életéről szól. Felkavaró történet skizofrénekről, hisztériásokról, alkoholistákról, akikkel Benedek István éveket töltött el együtt a„Pusztán". A szerző orvos, pszichiáter volt, aki legfőbb küldetésének azt tekintette, hogy visszaadja ápoltjai szabadságát, és számukra emberhez méltó életről gondoskodjon. Módszerét sokan vitatták. Egyszerre kellett szembenéznie a szakma kételkedésével, a Hivatal gáncsoskodásával és az emberekben mélyen gyökerező előítéletekkel, babonákkal. A szerző Benedek Elek unokája - s egyben maga is tehetséges, vérbeli író. Sodró lendületű, élvezetes, őszinte írása bevonja az olvasót: már magunk is féltjük a fájdalomherceget, K.G.-t.Már aggódva lessük,mikor és milyen állapotban tér újra haza a folyton megszökő Néma Margit... Már megszerettük a „Puszta" kibiccent lelkű lakóit. És felemelőnek érezzük, hogy tanúi lehettünk a kísérletnek: hogyan szünteti meg a főorvos és felesége,„Mamika" az egészségesek rettegését az„őrülttől" s a betegek rettegését az ápolók brutalitásától."


"Sodró lendületű...". Azt hiszem ez az egy dolog hiányzott ebből a könyvből.

Az első 100 oldalon felépült a környezet, mindenki elhelyezkedett benne és megtudtuk a az élettörténeteket.
A rövid ismertetők a betegekről szerintem kicsit szárazak voltak, valamint túl sok volt a beteg is, ezért egy idő után keveredni kezdtek a fejemben az alakok. Persze a hiba az ön készülékében van felkiáltással nem keseredtem el, jó könyv lesz ez még.

A második 100 oldalon olvastam a mindennapi nehézségekről és a küzdelmekről, volt benne egy kis korrajz a szocializmus működéséről. Ez egy egész érdekes rész volt.

Ha a könyv hasonló hangnemben folytatódott volna, talán minden egyéb hibája ellenére ki is olvasom, de nem.

A harnadik 100 oldalon elkezdődött egy tudományos értekezés az elmegyógyászatról. Valószínűleg mindenkit meg kívánt említeni az író, ezért itt átugrottam néhány oldalt, remélve, hogy ennek hamarosan vége. Azonban nem lett vége - és szégyen, de félig kiolvasva tettem le a könyvet.

Szóval csalódás. Utólag visszagondolva azt hiszem, hogy én egy "Száll a kakukk a fészkére stílusú könyvet" vártam, de sajnos nem az lett.
Kávé érték: (0/5)
nemlátni: (0/5)

3 komment

Címkék: könyv elmegyógyintézet benedek istván félbemaradt


A bejegyzés trackback címe:

https://olvasonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr79142452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yuice 2009.06.08. 09:09:43

Sajnálom, hogy így érzed, mert megérte volna végig olvasnod! A száll kakukk fészkére egy fikció volt, azaranyketrec, pedig valóság, az '50-es évek magyar viszonyairól. Jobban értenéd ha ismernéd az antipszichiátriát, és akkor biztosan értkelnéd akönyvet. Gondolom, Thomas S.Szasz könyvéről sem hallottál még! Ajánlom figyelmedbe!

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2009.06.08. 09:25:03

@yuice: persze hogy fikció volt, de azért azokat a húrokat pendítette meg ez is.
Sajnos az antipszichiátriát nem ismerem, azt hiszem nem is tervezem :)

hattyú 2011.01.30. 20:41:06

Szerintem te nagyon félreértetted ezt a könyvet...vagy a szövegértéseddel és a történelmi tudásoddal van a gond, vagy nem tudom mi lehetett a baj, szerintem mindkettővel.
süti beállítások módosítása